onsdag den 15. april 2015

Bergamotte og madeleinekager

 Bergamotte citrus frugter

Bergamotte er en citrusfrugt, der i det ydre minder meget om en citron. Saften er mere sur og bitter, men det er den frugt der giver smagen til Altea bolsjer og Earl Grey the.
Det er heldigvis blevet meget nemmere at få fat i frugten her i Danmark i de sidste par år. Jeg har hørt i min øresnegl, at Årstiderne har haft den, og jeg har købt den i "den gode grønthandel" i Odense.
Det har været et problem for mig, at finde de mere eksotiske grøntsager her på Fyn, men et tip fra Fjordrejen (TAK Erland) førte mig til en grønthandel, der også har alle de sjove og spændene ting, jeg ellers har måttet til København for at få fat i.

Sæsonen er januar/februar, og jeg nåede at få lavet blodappelsinmarmelade med bergamotte. Da der stadig var et par stykker tilbage, prøvede jeg at bruge dem til madeleinekager. Det blev sublimt.

Der findes vist lige så mange opskrifter på madeleinekager som til frikadeller, men en fællesnævner er, at de ofte er smagssat med citronskal (og nogle gange også citronsaft).

Opskriften her er et sammenskriv at et par opskrifter, men den virker fint. Lidt marcipan eller mandelmel (som er brugt her) giver nogle dejlige nuancer til smagen.

Madeleinekager


INGREDIENSER

200 g smør
4 æg
150 g sukker
skal og saft af 1 usprøjtet bergamotte
50 g mandelmel
180 g hvedemel
1 knsp. salt
1 tsk. bagepulver
Bageform til madeleinekager
Engangssprøjtepose

1. Smelt smørret ved svag varme, og lad det afkøle. Pisk æg og sukker sammen til en hvid og cremet masse. Vend fintrevet begamotteskal i æggesnapsen sammen med saften fra begamotten.
Sigt mel, salt og bagepulver i æggesnapsen (vend det forsigtigt i med en dejskraber), og tilsæt så mandelmelet. Rør forsigtigt til dejen er ensartet. Det er vigtigt at sigte melet i og at være forsigtig når man vender melet i dejen, for at bevare en luftig dej. Rør til sidst det afkølede smør i. Fyld dejen i en sprøjtepose og lad den hvile en halv times tid på køl.

2. Tænd ovnen på 200°, og smør bageformen med smør (hvis du ikke har en siliconeform). Fyld hullerne i formen ²⁄₃ op med dej. Bag kagerne i ovnen i 5 minutter. Skru derefter ovnen ned til 170°, og bag kagerne i yderligere 7-10 minutter, eller til de er hævet op og er gyldne. Afkøl kagerne på en bagerist.

Kagerne drysses med flormelis før servering.

PS. Man kan godt klare sig uden en sprøjtepose, men det har en tendens til at blive noget nas. Sprøjteposen gør det hele meget nemmere.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar