fredag den 8. august 2014

Syltetid

Agurkerne kryber når de kommer ned i
eddike/sukkerlagen - men de får formen igen
i løbet af et stykke tid

Nu er tilbudaviserne fyldt med tilbud på sylteglas, Melatin, eddike, saftkogere, Atamon osv..., men de er lidt sent ude, for syltesæsonen begyndte tidligt i år. Bærrene var hurtigt overstået, og der var drueagurker på torvet allerede midt i juli. En uges tid senere kunne vi købe asier ved vejkanten, så for vort vedkommende var syltningen overstået 1. august.


Tørsleffs Grønne Syltebog

Jeg synes, det er på sin plads at skrive en lille hyldest til Tørsleffs små kogebøger. De koster omkring 30 kr. stykket, og har man "Den grønne Syltebog" er man godt rustet til at give sig i kast med al slags syltning. Vi har slidt flere eksemplarer af bogen op. Det kan jo godt gå lidt ud over bogen, når den er med der hvor det sker, men skaden er ikke så stor, for det er billigt, at købe en ny.
Men man skal ikke foragte en godt brugt bog. Den slår næsten automatisk op på de sider, man bruger mest - ligesom en gammel "frimodig" bog man finder i sommerhuset, som selv slår op på de hedeste steder :-)

De andre bøger i serien skal man heller ikke kimse af - de er fulde af gode opskrifter, måske mest traditionelle, men det er jo moderne igen. F.eks. har vore opskrifter på pandekager, æbleskiver, lage til julesilden alle deres oprindelse i Tørsleffs bøger.

Jeg vil ikke gengive opskrifterne her, men lige komme med at par tip.

Som der står i billedteksten, skal man ikke fortvivle, når agurkerne kryber, når de kommer ned i syltelagen. Eddike/sukkerlagen trækker vandet ud af agurkerne, men det kommer tilbage igen, når lagen og agurken når samme koncentration af sukker, men det kan godt tage lidt tid.

Hvis agurkene skal prikkes, går det nemt med sådan en lille trefork, som man bruger, når man piller kartofler. Skal enderne skæres af, gøres det nemt på et mandolinjern.

For at holde syltevarerne nede i glasset, kan man bruge en af de små plastictingester, der er øverst i et glas sild. Man skal bare huske at tage dem fra og give dem en tur i opvaskemaskinen, og så gemme dem til syltesæsonen.

Ofte skal man bruge en saltlage til at salte agurker eller asier i et døgns tid, inden de bliver syltet. Denne lage skal koges op, og det kan godt tage lang tid at få den kølet ned. Put en pose med isterninger ned i lagen, når den er kølet lidt af. Så bliver den hurtigt kold. Er du nervøs for om posen er ren nok, så vend vrangen ud på posen - så er den ren (hvis det ellers er en ny pose).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar