søndag den 13. juli 2014

Thousand Island Dressing - den originale

Rejesalat med Thousand Island Dressing

Thousand Island Dressing er en af de almindeligste dressinger man kan købe på flaske, men vel også en af de mest misbrugte. 
Rejecocktail, med et ordentlig bløp Thousand Island Dressing af tvivlsom kvalitet fra købmandens "gule" hylder, vil jeg gøre meget for at undgå.

Selvfølgelig kan man lave den selv, og der er masser af opskrifter at hente i bøger og på internettet. Der er kæmpe variation i opskrifterne, så man kommer helt i tvivl om, hvad man skal kaste sig over. Heldigvis faldt jeg over en hjemmeside med "Den Originale Thousand Island Dressing", på denne blog: chewingthefat.us.com

Her er historien om, hvor opskriften stammer fra. Kort fortalt er Thousand Island et ørige med 1.864 små øer, der ligger i Sct. Lawrence floden på grænsen mellem Canada og USA. Området har i de sidste 150 år været et meget populært ferieområde, og der er mange "prægtige" huse bygget af velhavere.  

Thousand Islands

Sophia Lalonde var gift med en lystfiskerguide, og kunderne blev trakteret med et måltid efter fisketurene. Hun kreerede dressingen til salaten. George Boldt, manden der byggede og ejede hotel Waldorf-Astoria sejlede rundt i området, og på en eller anden måde (det siges at kokken på yachten tog den med) kom opskriften med til Waldorf-Astoria, hvor køkkenchefen, "Oscar of the Waldorf", satte den på menuen, og siden blev den en af de mest berømte dressinger i verden.
Der er selvfølgelig andre historier og andre "originale" Thousand Island Dressinger, men pyt med det, jeg ville prøve denne version.

Jeg har skruet opskriften ned til en rimelig størrelse passende til 4-6 personer.

1 hårdkogt æg
1 spsk. Worcestershire sauce
3/4 tsk. sukker
1 spsk. hvidvinseddike
½ nip stødt nellike
2½ dl. mayonnaise
3 spsk. sød agurke relish (se evt. boston gurka)
2 spsk. hakkede sorte oliven
2 spsk. hakket rød peber


Hak æg, peber og oliven, og bland det hele sammen i en skål. De udstenede oliven gav en del fnuller som grumsede dressingen, så næste gang jeg laver opskriften, vil jeg vente med at lægge dem på til sidst.
Smag til med salt og peber, og måske skal der lidt mere sukker i til at regulere sødmen.

Den færdige salat

Dressingen er uden tomat, som man oftest ser, men smager pragtfuldt. Den ligger dog i den tunge ende, og kommer nok ikke på bordet hver dag, men den er sjov at prøve.


4 kommentarer:

 1. Kære Sejer,
  Sikken en sjov baggrund og historie om thousand island dressingen, som vi alle kender og nogle også hader.
  Jeg tilhører nok den skole, som gerne vil have tomat i dressingen og jeg er overrasket over at høre, der er både rød peber og oliven i den oprindelige version.
  Sjovt.
  Tusind tak for både opskrift, inspiration og især historien.
  Mange hilsner, Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette-
   Tak for dine kommentarer. De sorte oliven er der også en hel del debat om på nettet, men mon ikke den gode "Oscar of the Waldorf" selv har rettet den opskrift som han fik lidt til? Han er for øvrigt også mesteren bag Waldorfsalaten.
   Hvis du gerne vil have tomat, så prøv Søren Gerikes udgave, der er fundamentalt anderledes. Den findes her, lidt nede af siden: http://go.tv2.dk/opskrifter/article.php/marmorerede-%C3%A6g-med-ros%C3%A9rejer-og-baerii-caviar?id=68162635
   Den er tættere på en "Virgin Mary" eller som den hedder i Australien "A Bloody Shame" :-)

   Sommerhilsen
   /Sejer

   Slet
 2. Mange tak for den gode historie om dressing men jeg har prøvet og lave din opskrift lørdag aften og den er fantastisk et lille spørgsmål hvor lang tid kan den holde sig ? for jeg har en del tilbage (-:

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja, det ved jeg faktisk ikke. Den portion jeg lavede, forsvandt hurtigt.
   Men lad os se på ingredienserne. Industrimayonnaise holder nok længere end hjemmerørt mayonnaise. De friske ingredienser er peber og æg – så 3 dage skulle den nemt kunne holde, hvis den ikke har stået ude i varmen for længe. (De professionelle smider ud, hvis det har stået længere end 4 timer).
   Snus til det og smag – hvis du er i tvivl, skal du nok ikke servere det for gæster 

   Dejligt at du kan lide dressingen. Den er sjov at prøve, og noget anderledes end den man normalt får serveret.

   /Sejer

   Slet