lørdag den 16. november 2013

Grønkålsmad


Rød grønkål er blevet "det nye sort", og den er da også festlig. Man skal lige vænne sig til at al ting den har været i kontakt med bliver blåt, ligesom med rå rødkål, men det er til at komme over.

Vi har i mange år lavet "spinatmadder" bestående af braiseret spinat med hvidløg og muskatnød på ristet brød og så med et pocheret æg på toppen. Hvor opskriften stammer fra, kan jeg ikke huske, men jeg kan huske, at den oprindeligt var med grønkål. Så da jeg faldt over en rød grønkålsstok på torvet, måtte den med hjem og prøves.

Opskrift
en stor nævefuld grønkål pr. person.
smør
1 helt friskt æg
hvidløg
muskatnød
salt
peber


Hvis grønkål kun skal tilberedes ganske let, skal den skæres helt fint ud, ellers bliver det noget kedeligt noget at sidde og tygge på.
Så første operation er, at skære ribberne fra, skylle grønkålen, og så snitte den helt fint.
Pil et hvidløgfed og del det.

Pocherede æg laves på helt friske æg. I et frisk æg ligger hviden helt tæt om blommen, hvilket gør det meget nemmere, at få ægget perfekt.
Til pochering koges en gryde vand op, tilsættes salt, og hvis retten kan bære det, et skvæt eddike. Eddike samler hviden om blommen, men kan naturligvis smages bagefter i retten, så man skal lige overveje, om man vi have det med.
Slå ægget ud på en tallerken. Foruden hviden omkring blommen, er der også noget tynd hvide. Fjern denne med et stykke køkkenrulle. Det er den der giver fnuller omkring ægget. Sluk for vandet og sæt det i stille rotation med en ske. Lad nu ægget glide ned midt i gryden. Det cirkulerende vand vil samle hviden pænt omkring ægget. Lad det simre indtil hviden er fast, men blommen stadigvæk blød. (4-6 minutter)

Alternativt kan man lægge et æg i sous vide gryden ved 64,5 grader i en times tid.

Rist brødet.

Smelt en klat smør i en gryde, put hvidløget i, og når det er bruset op, hældes den finthakkede grønkål i. Vend det til det er faldet sammen. Smag til med muskatnød, salt og peber.
Fjern hvidløget.
Kom smør på det ristede brød (det forhindrer væden fra kålen i at trænge ned i brødet og gøre det blødt). Kom grønkålen på og slut af med det pocherede æg.Og som sagt, har vi i mange år lavet retten med spinat, så det er også en mulighed.

God fornøjelse.

4 kommentarer:

 1. MUMS - hvor ser det lækkert ud. Sådan en gang morgenmad ville være skøn at stå op til!
  Jeg kunne endda finde på at erstatte de hvide brød med noget lækkert rugbrød og fuldende det nordiske indtryk!
  Uanset, så er det en skøn kombination. Både med spinat og (rødt) grønkål!

  SvarSlet
  Svar
  1. culinaren@culinaren.dk16. november 2013 kl. 22.09

   Morgenmad?? Det havde jeg overhovedet ikke overvejet, men det er da helt klart en mulighed. Vi bruger retten til frokost.
   Og rugbrød, ja selvfølgelig, bare ikke for syrligt tror jeg. Så vil de knibe med balancen i retten. Det hvide brød på billedet er faktisk hjemmebagt sigtebrød, bare i sandwichbrødform.

   Hilsen
   -Sejer

   Slet
 2. Heheh...jeg fik spinatmadder første gang som barn.
  Den bestod af: Ristet toast, stuvet spinat, spejlæg, ristet bacon og ristede champignoner. Jeg kom så også tomatskiver på. Det smagte himmelsk. :-)

  SvarSlet
 3. Ja, spinatmadder er ikke at foragte. Det er faktisk også dem vi plejer at få. Grønkål er lidt voldsomt den den mad, men der er jo nogle der ikke kan få kål nok :-)

  SvarSlet